Fa un any i mig la ciutat va acollir un concert dels suposats grups de heavy metal “Batallón de Castigo” i “Más que palabras” que difonen idees que justifiquen el genocidi a través de les lletres de les seves cançons. Tot i la indignació i la gran polèmica social l’acte es va desenvolupar amb total impunitat pels integrants dels grups de música, coneguts per la seva ideologia neonazi.
De fet, es coneix que el líder de “Batallón de Castigo” (E.C.) va ser delegat de la formació feixista Aliança Nacional a Màlaga. Ell és el cantant, guitarrista i compositor de la majoria de les cançons antisemites i racistes del grup com “Siempre fascistas”. Alguns dels versos que inclouen les lletres inclouen fragments a mode de presentació del grup com “somos del fascismo componentes, luchando por la causa hasta la muerte, y golpearemos siempre fuerte” o també amenaces de l’estil “putos democratas de mierda no nos vamos a detener, os declaramos la guerra”. En aquesta línia aquells que han pogut veure algunes de les portades dels discs del grup “Mas que palabras” asseguren que s’hi il·lustren quatre joves rapats pegant a l’estomac de dos negres.
I és que encara que de portes enfora aquests grups de música es declaren bandes heavy metal o trash metal son conegudes per formar part de l’estil RAC (Rock Anti Comunista). Aquest concepte és justament el que el fiscal català especialitzat en delictes d’odi i discriminació, Miguel Ángel Aguilar, va determinar com una expressió dels moviments neonazis que cal combatre. Ho va expressar quan va ser nomenat doncs per Aguilar aquestes definicions serveixen per escalfar els ànims dels que després porten a la pràctica agressions xenòfobes o amb ànim discriminatori.
En el cas de Sabadell han hagut de passar vint mesos perquè el jutjat d’Instrucció número 2 hagi imputat a 7 dels membres responsables d’aquell concert. Se’ls acusa de delictes de provocació a l’odi i difusió d’idees que justifiquen el genocidi. Els imputats es sumen a 3 detencions que es va fer el mes de maig i que van posar al descobert una de les xarxes més grans a l’estat espanyol de marxandatge nazi.
El comerç de l’odi
A Catalunya es venen objectes i vestuari nazi-feixista impunement. Seria impensable a Alemanya o Itàlia que es pogués adquirir una samarreta exaltant les SS o una bandera del Tercer Reich. Però al territori català això no és tant estrany i es poden adquirir de manera força senzilla articles que eleven la dictadura franquista a botigues i portals d’Internet.
Samarretes racistes, CD’s de grups neonazis, banderes amb pollastres o clauers de la Falange són font d’ingressos per grups d’extrema dreta que fomenten ideologies de l’odi. És un mercat que ha trobat el seu oasi a Espanya on la laxa regulació –casi inexistent- permet realitzar aquestes pràctiques que, a banda de ser il·legals, mouen grans quantitats de diners.
En les darreres detencions a Madrid arran de la investigació iniciada després del concert de Sabadell va sortir a la llum una de les estructures empresarials que es dedicava al comerç de material d’adoctrinament nacionalsocialista tant a nivell estatal com internacional. En l’operació, una de les més grans dels darrers temps, es van decomissar gran quantitat de material informàtic, CD’s de música de la mateixa ideologia , un miler de banderes neonazis, un centenar de braçalets amb l’esvàstica i la creu celta, 3mil anells i més d’un miler de peces de roba i una vintena de caixes amb insígnies, xapes, i pins amb simbologia nazi.
Només és la punta de d’iceberg
Davant aquesta situació s’espera que la Fiscalia Contra els Delictes d’Odi a Catalunya s’estengui a la resta de comunitats autònomes a mig termini per poder fer acabar amb els grups que difonen la discriminació a l’estat espanyol. Ho veuen necessari organitzacions que treballen contra el racisme i també la Unió Progressista de Fiscals que fa uns dies quantificava en mil els espais virtuals espanyols que inciten l’odi. Funcionen gràcies a servidors dels Estats Units que en nom de la llibertat d’expressió permets aquestes tipus d’accions.