Fundació Marianao és un referent de treball comunitari per oferir suport i acollida a persones en risc d’exclusió social. Els visitem amb motiu del Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa.
La Fundació Marianao té la seva seu al barri del mateix nom de la ciutat de Sant Boi de Llobregat, concretament en un edifici que resulta emblemàtic, no per la seva singular arquitectura, sinó per la història que l’uneix als inicis i fonaments d’aquesta organització.
El barri, que en l’actualitat compta amb uns 30.000 habitants, es trobava en ple desenvolupament l’any 85, a l’inici de la democràcia. Eren anys en què la droga i especialment l’heroïna feia estralls en una joventut en situació de risc. En aquest context, una agrupació de joves del barri va decidir actuar a favor de tants joves que vivien pràcticament tot el dia al carrer. Paral·lelament, l’edifici que avui és la seu de la Fundació Marianao, havia quedat en una situació d’il·legalitat urbanística i es trobava desocupat. Aquest grup de persones del barri el van ocupar i van començar a organitzar projectes de servei a la infància i l’adolescència, d’educació en el temps lliure, es va crear la primera biblioteca del barri, el primer esplai i ocupava també un paper sobretot de denúncia de les polítiques públiques i de suport i construcció de noves polítiques.
Vint-i-set anys després, la Fundació Marianao és un referent de treball comunitari d’educació en valors, per descomptat en el barri, però també a la ciutat de Sant Boi i a tot Catalunya, oferint suport, i acollida no només a nens i adolescents sinó a aquelles persones en risc d’exclusió social.
Daniel Osiàs, responsable d’àrea del programa Comunitat Educadora, ens ha rebut a la Fundació. Mentre recorrem les sis o set plantes de la seva seu, comprovem que, com ens explica, entrar a la Fundació és com passejar pel barri. Per les escales pugen nens carregats amb motxilles i es troben amb persones que vénen del psiquiàtric o amb adults que estan buscant treball, joves que no tenen l’ESO o altres que estan fent un acte de voluntariat per millorar la seva comunitat.
30 projectes, 50 professionals, 130 voluntaris
Actualment, els eixos d’intervenció de la Fundació Marianao segueixen tenint la mateixa essència dels inicis com a associació: estar per la gent més necessitada del barri. Els seus més de 30 projectes s’agrupen en dues grans àrees: Comunitat Educadora, que s’encarrega de l’educació en el temps lliure amb l’objectiu de la prevenció, per evitar que les persones, sobretot els nens, adolescents i joves, visquin en situació d’exclusió social, i Comunitat Inclusiva que tracta de reintegrar a la societat a tot un conjunt de persones que ja han passat per una situació d’exclusió. A l’entitat treballen 50 professionals i uns 130 voluntaris.
Aquesta intensa activitat es reflecteix en el dia a dia de la Fundació. Al matí, la tasca se centra en els projectes de l’àrea d’inclusió, més d’atenció a adults que busquen feina, tenen alguna malaltia mental o necessiten ajuda amb algun problema judicial. Al migdia, el projecte Suma reuneix unes 40 dones que van immigrar als anys 60 i ara, voluntàriament, estan alfabetitzant a les noves generacions d’immigrants que vénen sobretot del nord d’Àfrica. A les 5 arriben els adolescents i els nens i comencen a ocupar tots els espais en projectes d’educació en el temps lliure i d’oci o de reforç escolar.
Osiàs ens explica que “un dels eixos fonamentals de les nostres activitats és el treball i la col·laboració en xarxa”. Treballen en col·laboració amb altres agents del barri, com els claustres d’escoles i instituts, amb els que preparen els projectes de reforç escolar, a més de realitzar una tasca de sensibilització dins dels propis centres.