Primer dels articles de la sèrie “Dia Internacional de l’Aire Pur” que es publicarà a Inspira al llarg dels propers dies, amb motiu de la celebració d’aquest dia el proper 15 de noviembre. En aquest primer lliurament, Rocío Román ofereix un mapa de la legislació vigent i l’estratègia europea en tot el relacionat amb la qualitat de l’aire.
Les greus conseqüències de la contaminació de l’aire en la salut ha estat una de les principals causes per les quals la Comissió Europea va decidir el 2005 desenvolupar una Temàtica estratègica en contaminació de l’aire a l’empara del programa d’Aire net per a Europa (CAFE), dins el marc del Sisè programa d’acció mediambiental (PAM) (2002-2012) dedicat a la temàtica “Medi ambient 2010: el nostre futur, la nostra elecció”. Entre els seus objectius prioritaris se situa la salut i el medi ambient i molt vinculat a ella, la contaminació de l’aire, ja que tot i haver millorat els nivells de contaminació ambiental a tota Europa, es pretenia aconseguir assolir nivells de contaminació no nocius per a la salut.
Aquest ambiciós objectiu requereix d’un esforç plural, en primer lloc, establint estàndards màxims de pol·lució a les ciutats cada vegada més exigents; en segon lloc, treballant sobre aquells sectors més contaminants (transport i energia) i en tercer lloc, mitjançant la promoció de la recerca en l’àrea de la salut i el medi ambient.
La recent avaluació del programa d’acció mediambiental, avui en el seu últim any d’execució, posa de manifest que tot i que els resultats han estat satisfactoris des del punt de vista del control de les emissions de contaminants, es reconeix la possibilitat de millorar la implementació de la legislació europea en qualitat de l’aire per part dels estats membres.
Per aquest motiu, la Comissió Europea ha fet una revisió de la legislació europea sobre la qualitat de l’aire aprovada a l’empara tant de l’Estratègia temàtica en contaminació de l’aire i de l’aire net per a Europa, com de la Directiva 2001/81/CE de Sostres nacionals d’emissió, i ha decidit impulsar una nova política de qualitat de l’aire perquè considera que cal exercir major pressió i cal unir els esforços de cara a plantejar uns objectius compartits per a 2020. Per aquest motiu, el plantejament de la Comissió Europea per als propers anys ésintegrar la política mediambiental com a part de l’Estratègia Europea 2020 per a un desenvolupament intel·ligent, sostenible i integrador del creixement.
El recent informe sobre la qualitat de l’aire a Europa publicat per l’Agència Europea del Medi Ambientel setembre d’aquest any, realitza una revisió de les dades i tendència de la qualitat de l’aire a Europa entre el 2001, primer any en què es demana la informació, i el 2010. Aquest informe posa de manifest que tot i l’esforç realitzat pels estats membres de la UE-27 per reduir i controlar les emissions de contaminants a l’atmosfera, encara hi ha ciutadans europeus sotmesos a nivells de contaminació molt elevats en algunes ciutats, excedint els límits establerts per la legislació europea.
En concret, l’anàlisi dels estats membres de la UE que excedeixen els límits diaris de PM10 el 2010, 2005 i 2001 mostra que aquest límit és sobrepassat per 23 dels 27 països. En concret, per al cas d’Espanya, el 2001 el seu límit superior excedeix els 150 µg/m3, el 2005 supera els 100 µg/m3 i finalment, el 2010, es redueix situant-se entorn a uns 75 µg/m3, estant el límit superior en 50 µg/m3. Aquesta important reducció del valor diari límit de les emissions de PM10 entre el 2001 i el 2010 a Espanya permet valorar positivament la legislació sobre qualitat de l’aire a Europa en la mesura que ha contribuït a reduir el número de persones exposades a aquesta contaminació. Tanmateix, tal i com es reconeix per la pròpia Comissió Europea, cal promoure i plantejar nous objectius per a 2020, tant renovant els sostres d’emissió com comprometent als estats membres a la seva implementació.
La necessitat d’estar informats sobre la qualitat de l’aire urbà és de vital importància per evitar, per exemple, trobar-nos entre el percentatge de població exposada a partícules en suspensió PM10 que superen els límits establerts a la UE, que per ells mateixos, són inferiors a els establerts per l’Organització Mundial de la Salut. Què podem fer? Avui dia existeixen portals d’internet i aplicacions informàtiques que ens podem descarregar en els nostres telèfons mòbils i que ens informen diàriament sobre la qualitat de l’aire a la ciutat. Aquesta informació ens ha d’ajudar a prendre la decisió final, que en definitiva resideix en nosaltres, sobre quan i quant exposar-nos a aquesta contaminació.
Percentatge de la població urbana de la UE exposada a nivells de contaminació de l'aire per la presència de PM10 per sobre dels nivells màxims autoritzats per la legislació europea. Font: Elaboració pròpia a partir de l'Eurostat