Quantcast
Channel: VilaWebVilaWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 67396

López Tena: 'La diputació és una menjadora molt bona'

$
0
0

Feia mesos que ho denunciava públicament i que amenaçava de portar el cas als tribunals. Finalment Solidaritat per la Independència, ahir, va denunciar a la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (document, en pdf) els darrers ex-presidents de la Diputació de Barcelona, Manuel Royes, José Montilla, Celestino Corbacho i Antoni Fogué, tots ells socialistes, per l'anomenat 'cas de les motxilles', que fa referència als sobresous que de forma irregular han cobrat durant anys uns quants alts càrrecs d'aquesta administració. 'No sabem qui els cobrava ni quants diners es pagaven en total', explica el diputat de Solidaritat Alfons López Tena, que recrimina a l'actual govern de la diputació i també als partits que hi són representats no haver volgut facilitar mai aquesta informació. Però per ell una cosa és clara: 's'han pagat, a dit, molts diners, públics, i de manera il·legal'. En aquesta entrevista explica en què consisteix el procés començat ara amb la denúncia a la fiscalia i detalla com es feien els pagaments.

–Vàreu avisar que portaríeu el cas a la fiscalia i finalment ho heu fet. Què implica això?
–Ho hem portat a la fiscalia perquè no hem pogut fer res més. La diputació s'ha negat a donar-nos més informació i per tant no hem tingut més remei que deixar-ho en mans de la justícia perquè sigui la mateixa fiscalia qui demani aquesta informació.

–Quina informació teniu?
–Sabem que de l'any 2000 a l'any 2011 es van pagar complements salarials importants: quan un alt càrrec deixava el seu lloc, durant deu anys continuava cobrant, amb una reducció del 10% anual. I això és il·legal en tota administració pública si no ve determinat per llei. I evidentment no es va fer cap llei al respecte. La mateixa diputació ha reconegut per escrit que això és il·legal. Aquests pagaments es van fer per decrets de presidència, signats per tots els ex-presidents que hem denunciat, sense passar pel plenari i sense cap informe jurídic previ.

–I quina informació manca?
Saber a quines persones es van fer els pagaments, quantes eren en total i de quina quantitat global de diners parlem. Sabem que la pràctica existia i que era il·legal. Ara volem saber qui va cobrar i quant va cobrar.

–I això no es pot saber, tractant-se d'una administració pública?
–Sí que es pot saber, però la diputació no ens les vol donar emparant-se en la llei de protecció de dades, cosa que no té sentit perquè es tracta de salaris pagats amb diner públic. El Tribunal Suprem ja ha dit que la llei de protecció de dades no té validesa en els salaris públics. I hi ha una altra via per arribar aquesta informació, que és que qualsevol dels partits amb representació a la diputació la demani.

–I no ho ha fet cap partit?
–De moment no. Ja hem dit més d'una vegada que ens sorprèn molt aquest silenci.

–De quants diners podem parlar?
–Ni idea. No ho podem saber. La Vanguardia va insinuar en el seu moment que se'n beneficiaven uns cent ex-alts càrrec i que la quantitat global superava el milió d'euros, però sense més informació no ho podem saber. Per això ho portem a la fiscalia, perquè se sàpiguen el qui i el quant.

–La denúncia que heu presentat va contra els ex-presidents Montilla, Corbacho, Royes i Fogué...
–Sí, perquè els pagaments es van fer en base a decrets de presidència. Ells ho van ordenar. Aquí hi poden haver fàcilmet delictes de malbaratament de diner públic i de prevaricació.

–Hi ha un ex-president de la Generalitat i ex-ministres espanyols...
–Sí. És gros. És una patata calenta. S'han pagat, a dit, molts diners, públics, i de manera il·legal. Ara cal confiar en la fiscalia.

–Hi confieu?
–No tenim alternativa. Ara un fiscal ha de fer un informe i determinar si hi ha indicis de delicte. Si és així, aleshores tirarà endavant una investigació. El que hem presentat està molt fonamentat i pensem que tirarà endavant. Però la fiscalia també podria dir que és una pràctica il·legal sense que necessàriament hi hagi responsabilitat penal... No ho sabem. Només podem esperar.

–Aquests pagaments ja no es fan...
–Mira, al setembre l'actual president Esteve va portar al ple l'anul·lació dels pagaments acompanyada d'un escrit en què es deia explícitament que eren il·legals. Tots els partits hi van votar a favor menys el PSC. Per tant, es van deixar sense efecte tots els decrets de presidència anteriors sobre aquesta qüestió. Però atenció, el que no sabem és si els que van començar a cobrar-los abans encara els cobren. Jo diria que sí, que encara es deuen cobrar.

–Ostres. Amb tot això, no hauríem d'eliminar les diputacions i prou?
–Sí, però a curt termini això no passarà. La diputació és una menjadora molt bona. És el tercer pressupost de Catalunya, d'uns 600 milions d'euros, i gran part és per a pagar el personal, durant anys absolutament sobredimensionat. Als partits que  controlen les diputacions no els interessa eliminar-les. A més, han estat sempre administracions opaques, d'elecció directe i sense haver de donar explicacions als ciutadans. Ideals. Massa ideals per voler-les eliminar.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 67396

Trending Articles