L'endemà de la polèmica per les declaracions de dirigents d'Unió demanant de refer els ponts amb el PP, Josep Antoni Duran i Lleida ha fet un comentari a Twitter en què diu que la posició del partit que presideix és la mateixa que la del president de la Generalitat, Artur Mas: 'Fer política amb 140 caràcters és difícil. Però que quedi clar que Unió no planteja altre pacte que amb ERC i/o PSC. Igual que Mas'.
Fer política amb 140 caràcters és difícil. Però que quedi clar que Unió no planteja altre pacte que amb ERC i/o PSC. Igual que Mas. -Duran
— CiU - Duran i Lleida (@ciuduran) desembre 2, 2012
Només una setmana després del 25-N, Unió demana de 'refer els ponts' entre CiU i el PP, perquè troba que el resultat electoral indica que la ciutadana vol diàleg entre totes les formacions. Aquests ponts es van trencar els dies previs i, sobretot, posteriors a la Diada. I es van acabar de dinamitar amb l'ofensiva contra Mas del diari El Mundo amb el vist-i-plau dels populars. Aquesta voluntat de refer els ponts, i el discurs de Duran intentant frenar el sobiranisme de la federació, han fet saltar alguna espurna en públic amb dirigents de CDC.
Unes espurnes que s'han pogut veure a Twitter, per part, per exemple, del batlle de Girona, Carles Puigdemont.
Els catalans han enviat el PP a la quarta posició i el sobiranisme a la primera i segona. Ponts? Sí, però de plata.
— Carles Puigdemont (@KRLS) desembre 1, 2012
També ha contestat el secretari d'Immigració de CDC, Àngel Colom.
Cap cas als qui diuen que @ciu ha de 'refer ponts' amb el PP... : @nouscatalans cap a Vilafranca a explicar #estatpropi a cat d'origen peruà
— Àngel Colom (@angelcolom) desembre 1, 2012
I el secretari d'organització del partit, Josep Rull, va deixar anar això, després de les declaracions d'Espadaler en nom d'Unió:
Respirem fondo i comptem fins a deu...
— Josep Rull i Andreu(@joseprull) desembre 1, 2012
També ha expressat disconformitat el director general general de comunicació del govern català i ex-dirigent de la JNC, Jordi Cuminal. S'ha mostrat d'acord amb un piulet de l'editor Quim Torra, crític amb la posició d'Unió:
D'acord! "@quimtorra: No hi ha ponts a refer ni amb el PP ni amb el PSOE ni amb Espanya. Els vam destruir l'11 de setembre. #aixòsortiràbé"
— Jordi Cuminal (@jordicuminal) desembre 1, 2012
El president del Consell Nacional d'Unió, Ramon Espadaler, ha interpretat els resultats electorals del 25-N com un mandat dels ciutadans perquè els partits dialoguin. Per això, ha comentat, Unió aposta per fer-ho amb totes les forces amb representació "Amb ERC, per descomptat", ha dit, "i amb el PSC". Però Espadaler ha afegit al grup al PP amb el qual s'han de "refer els ponts", encara que no es contempli la possibilitat de formar govern amb el seu suport. Respecte als possibles pactes, el secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, s'ha mostrat partidari de que siguin per quatre anys i no per menys perquè, segons ha dit, el mandat dels votants és per aquest període.
Un parlament més fragmentat fa necessari, segons Ramon Espadaler, que CiU parli amb totes les forces parlamentàries. Espadaler s'ha referit a ERC i ha dit que amb ells parlaran "per descomptat" i també al PSC. Però fins i tot ha apostat pel diàleg i per "refer ponts" amb el PP. Tot i això, ha aclarit que en cap moment s'ha contemplat la hipòtesi de que els populars entrin al Govern. En la mateixa línia, Josep Maria Pelegrí ha apostat pel "diàleg amb tots perquè Catalunya és una societat plural". També amb el PP, per més que els populars "han fet molt mal a Catalunya en aquestes eleccions i des que governen l'estat espanyol". Pelegrí ha dit que no sap si per part del PP hi haurà predisposició, però que CiU en té.
Crítiques a la campanya
El Consell Nacional també ha servit per analitzar la campanya que va precedir a les eleccions i els possibles efectes sobre el resultat dels comicis. Tant Espadaler com Pelegrí han coincidit en admetre que la ciutadania ha posat de manifest la seva especial preocupació per qüestions relacionades amb la crisi econòmica i amb la garantia de l'estat del benestar. Tots dos han recordat que el programa de CiU destacava la recuperació econòmica i l'estat del benestar com a prioritaris, però han reconegut que durant la campanya s'ha fet especial incidència en l'àmbit nacional i en el dret de decidir.
El principal retret que se li pot fer a la campanya de CiU és, segons ells, no haver estat capaç de captar aquesta tendència en la ciutadania, així com el fet de no haver detectat la pluralitat de la societat catalana, que, segons ells, ha quedat demostrada en els comicis del 25-N. Pelegrí, però, ha negat que aquestes mancances estiguin vinculades amb el fet d'haver optat per una campanya "presidencialista".