El govern d'Escòcia ha dit avui que si s'independitza, hauria d'emprendre una negociació sobre el seu rol a la Unió Europea, però que en cap cas en sortiria completament. Segons el ministre d'Economia, John Swinney, les discussions es farien entre el referèndum i la declaració oficial d'independència, completant el procés cap al 2016. Les declaracions de Swinney arriben després d'una filtració a la premsa segons la qual la Comissió Europea enviarà els propers dies una carta a la Cambra dels Lords del parlament de Westminster sobre les implicacions de la independència d'Escòcia. Brussel·les no ha confirmat els continguts de la missiva perquè 'encara no s'ha enviat'.
El debat sobre la permanència d'una Escòcia independent dins de la Unió Europea torna a ser intens al Regne Unit, on aquest dijous la premsa publica que la Comissió Europea enviarà els propers dies una carta al parlament britànic sobre la qüestió. De fet, des de Brussel·les han confirmat que el president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, ha estat 'convidat a contribuir al debat de la Cambra dels Lords sobre les implicacions econòmiques pel Regne Unit de la independència d'Escòcia'. La Cambra havia escrit a Brussel·les demanant sobre el rol d'una Escòcia independent dins la UE.
Un portaveu comunitari ha explicat, però, que la carta 'encara no s'ha enviat' i ha evitat valorar-ne el contingut fins que no es faci. La missiva podria ser força genèrica, en la línia de les respostes parlamentàries que han fet fins ara des de la Comissió Europea a preguntes similars. La CE defensa que només respondrà sobre les implicacions d'una independència quan rebi un 'escenari concret i precís' per part d'un estat membre.
Avançant-se, però, a qualsevol interpretació, el ministre d'Economia escocès, John Swinney, ha dit a la BBC que el seu govern sempre ha acceptat que caldrà una negociació 'sobre els detalls i els termes d'una Escòcia membre de la Unió Europea'. Una negociació, però, que es farà 'des de dins' de la UE, en el termini que anirà des de la votació a favor de la independència prevista per a la tardor del 2014 i la declaració oficial. El procés, assegura, estaria culminat el 2016. 'Crucialment, el procés passaria mentre encara seríem part del Regne Unit, i per tant part de la Unió Europea, com hem estat durant quaranta anys'.
Un informe del parlament britànic elaborat pel professor Graham Avery publicat recentment defensava precisament la mateixa tesi que Swinney. Que una Escòcia independent hauria de negociar des de dins el seu rol com a nou estat membre perquè seria políticament massa costós expulsar el territori de la UE per després tornar-lo a reincorporar.