La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha tornat a defensar avui la reforma educativa que prepara l'executiu i ha respost directament al portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha reclamat la dimissió del ministre d'Educació. 'Tenim l'obligació de complir la constitució, la llei i les resolucions dels tribunals', ha dit Sáenz de Santamaria, que ha defensat el dret dels pares a escollir l'educació dels seus fills i ha brandat les darreres sentències del Tribunal Suprem i del Constitucional.
Sáenz de Santamaría ha subratllat que si CiU no està d'acord amb la llei, pot presentar les esmenes que vulgui quan es tramiti al congrés. Després que Duran demanés la dimissió de José Ignacio Wert pel 'pitjor atac des de la mort de Franco que ha rebut el català', Sáenz de Santamaría ha defensat la reforma educativa que prepara el govern espanyol amb l'argument que totes les administracions tenen l'obligació de complir la constitució, les lleis i les resolucions dels tribunals, referint-se així a decisions del Suprem i del Constitucional. En tot cas, ha dit a Duran i a CiU que si té opinions diferents a les del govern espanyol, pot presentar les seves esmenes durant el tràmit parlamentari.
Un cop ha fet la rèplica estricta a Duran, Sáenz de Santmaría ha reivindicat el dret dels pares a escollir l'educació dels sues fills, i ha tornat a brandar les decisions dels tribunals. Al seu parer, amb independència dels diferents models, 'hi ha uns drets dels ciutadans reconeguts per la constitució i per les sentències, i cap poder públic a Espanya pot considerar-se aliè a la doctrina dels tribunals'.
Sáenz de Santamaría diu que la immersió lingüística com s'ha fet fins ara no entra a la constitució
Així, ha remarcat que ara mateix hi ha dos models a Espanya en el cas de comunitats amb dues llengües oficials, el del bilingüisme integrat de Galícia i Euskadi, 'que entra perfectament en el marc de la llei', i el de la immersió de Catalunya, que l'esborrany 'respecta en els termes que ha assenyalat el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional', és a dir, que ha de prevaldre el criteri de la proporció raonable, la qual cosa vol dir que és necessari un tractament diferent. 'El legislador nacional està obligat a respectar la doctrina dels tribunals de justícia, especialment el TC', ha insistit Sáenz de Santamaría.
De tota manera, ha negat que es menystingui cap llengua cooficial en aquest esborrany i diu que el català no pot ser considerat troncal argüint que no l'estudien tots els espanyols. Un argument com a mínim sorprenent, perquè mai fins ara, ni tan sols cap tribunal, no s'havia esgrimit. 'No podem examinar de gallec els nens valencians', ha ironitzat.