La sobreinformació, causant de la 'síndrome de fatiga informativa', pot repercutir en la quantitat i la qualitat del son, segons explica el doctor Eduard Estivill, responsable de la Unitat d'Alteracions del Son de l'Institut Dexeus de Barcelona. Estivill explica que no importa el tipus d'informació, tot i que les informacions negatives provoquen 'lògicament' més preocupació, és a dir, més augment de la tensió mental.
Així, Estivill explica que la 'síndrome de fatiga informativa' és un 'terme descriptiu' amb el qual s'anomena l'efecte negatiu que té 'la sobreinformació com a font d'estrès per al nostre cervell'. 'Les conseqüències principals és aquest estat de tensió continu que podem patir durant el dia amb la seva repercussió sobre la quantitat i qualitat del somni', resumeix.
Per al també autor de 'Que no et facin perdre el son' (Columna, 2012), aquest síndrome pot afectar tothom, també als nens i adolescents perquè es tracta d'estímuls externs que arriben al nostre cervell i provoquen aquest estat d'augment de tensió i confusió.
Sobre si aquest estat de tensió mental a conseqüència de l'exposició continuada a les notícies es pot prevenir, Estivill aposta per 'filtrar el tipus d'informació', especialment si el destinatari és un menor, perquè en els adults és més difícil de prevenir perquè la informació arriba per tots els mitjans, sobretot les xarxes socials que 'es sobreutilitzen'.
Tot i que tothom està exposat a la sobreinformació, assenyala Estivill, no tothom en pateix les conseqüències, sinó que hi ha persones que aguanten més bé l'estrès i l'acumulació de tensió. Estivill suggereix que si hom es nota 'més irritable, de mal humor i amb problemes de son, és possible que estiguem afectats per aquesta síndrome'.
El síndrome de fatiga informativa no compta amb un 'diagnòstic reconegut' en els manuals mèdics, però assegura que la situació existeix, que és simplement una forma de descripció d'una evidència conseqüència del tipus de vida actual.
Estivill assegura que els metges coneixen perfectament aquesta situació i que ha de ser tractada en funció dels símptomes que presenti cada persona, 'no hi ha un tractament generalitzat que serveix per tothom', afegeix.