Quantcast
Channel: VilaWebVilaWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 67396

Les Illes i el País Valencià encapçalen el rànquing de polítics corruptes

$
0
0

Centenars de polítics són encausats actualment en presumptes casos de corrupció al país, especialment a les Illes i el País Valencià. A més, hi ha en marxa investigacions sobre la gestió d'unes quantes entitats financeres com Bankia i la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM), als consells d'administració de les quals hi havia també càrrecs polítics. Els casos de corrupció afecten tots els nivells de l'administració i les investigacions esquitxen tant membres de governs com batlles i responsables municipals.

Entre els casos més cridaners de corrupció descoberts hi ha els de les Illes, que sumen gairebé un centenar d'encausats entre càrrecs i ex-alts càrrecs públics. La majoria van tenir lloc durant l'última legislatura de l'ex-president Jaume Matas, encausat per una dotzena de casos relacionats amb la corrupció i el finançament irregular del PP balear durant el seu mandat.

Entre les operacions en marxa a les Illes es destaquen casos com el que investiga les activitats presumptament irregulars comeses a través de l'Institut Nóos, que presidia el gendre del rei, Iñaki Urdangarin, i el cas Over Marketing, en què hi ha implicat el popular Pere Rotger, que recentment va dimitir del càrrec de president del parlament, tot i que encara hi manté l'escó.

També hi ha nombrosos casos oberts al País Valencià. De fet, a les Corts hi ha nou diputats del PP encausats formalment per casos relacionats amb delictes de corrupció, mentre que Pedro Hernández va renunciar l'escó el 4 de desembre després de ser condemnat a tres anys de presó per la seva gestió al capdavant de l'Ajuntament de Torrevella.

Fa poques setmanes també va dimitir José Manuel Vela com a conseller d'Hisenda per la presumpta filtració d'un document que havia demanat el jutjat. Uns quants ex-alts càrrecs de l'administració de Francisco Camps estan implicats també en els nombrosos casos oberts a la comunitat, entre els quals es destaquen investigacions tan importants com l'operació Gürtel i el cas Nóos.

Xarxes de corrupció municipals

La majoria dels casos de corrupció es donen, amb tot, als municipis, on hi ha desenes d'ex-batlles, batlles en actiu i regidors investigats judicialment. Alguns d'aquests mandataris són de ciutats tan importants com Alacant i Sabadell.

La majoria dels regidors municipals són encausats per delictes de prevaricació, malversació de cabal públic, frau o tràfic d'influències, gairebé tots per causes relacionades amb l'urbanisme i l'adjudicació d'obres públiques. És el cas dels casos Pretòria i Mercuri, oberts a Catalunya, que investiguen presumptes trames de corrupció a Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Sabadell.

Partits polítics i entitats financeres

En alguns casos, la corrupció afecta el si dels partits polítics, com és el cas de la ja extingida formació Unió Mallorquina, desapareguda quan els seus dirigents, amb Maria Antònia Munar al capdavant, van quedar relacionats amb fins a nou casos de corrupció.

A Catalunya hi ha obert el cas Millet, que estudia el presumpte finançament irregular de CDC a través del Palau de la Música i de l'enriquiment de la cúpula d'aquesta centenària institució cultural barcelonina. A més de l'ex-president de l'entitat, Fèlix Millet, i l'ex-director financer, Jordi Montull, hi ha encausat l'ex-tresorer de CDC, Daniel Osàcar, i l'ex-secretari de Comunicació i actual director de Comunicació de l'Ajuntament de Barcelona, Marc Puig.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 67396

Trending Articles