El concert més destacat del 26è Festival Tradicionàrius és el comiat d'Al Tall, el 14 de febrer, organitzat amb el Barnasants i L'Auditori. També en sobresurten la commemoració dels vint anys de Quico el Celio, el Noi i el Mut de Ferreries i l'estrena del documental 'El riu que ens porta. 25 anys de Tradicionàrius'. Cinquanta-tres grups actuaran a l’edició d’enguany, que té un pressupost semblant al de l’any passat: 147.000 euros. El director del Tradicionàrius, Jordi Fàbregas, reivindica la vitalitat del sector enfront de l'adversitat econòmica. I les complicitats, la il·lusió i la imaginació per plantar-hi cara.
Enguany el Tradicionàrius estableix un lligam especial amb la música folk del País Valencià. El conjunt Al Tall va anunciar el mes d'octubre passat que plegava, després de 38 anys de trajectòria. Per Jordi Fàbregas, una trajectòria tan llarga no podia acabar sense un reconeixement del festival. Per aquest motiu el Tradicionàrius es va posar d'acord amb el festival Barnasants i amb l'Auditori i van programar un acte de comiat, d'homenatge, un concert excepcional.
El Tradicionàrius arrencarà demà i s’acabarà el 22 de març, amb una cinquantena llarga de concerts, 40 dels quals al Centre Artesà Tradicionàrius i 13 en uns altres escenaris de la ciutat i del país. El primer concert serà la ‘Petita festa’, de Carles Belda, després del tradicional seguici inaugural dels Ministers de la Vila Nova pel barri de Gràcia, de la Plaça de la Vila al C.A.T.
El segon element destacat és la commemoració dels vint anys del grup tortosí Quico el Celio, el Noi i el Mut de Ferreries, un altre clàssic del festival i referent de la música folk dels Països Catalans. Faran el concert el dissabte 9 de febrer al C.A.T.
A més, s’hi preestrenaran dos documentals musicals. Un va dedicat al certamen i és dirigit per Ferran Riera i produït per TVC. Es titula 'El riu que ens porta. 25 anys de Tradicionàrius', i repassa la trajectòria del Tradicionàrius i, per extensió, de la música folk a Catalunya.
En temps de crisi, complicitats
L'ànima del festival i de l'espai que acull la majoria de concerts, Jordi Fàbregas, remarca la complicitat dels organitzadors i els grups participants, que hi han col·laborat des de l’origen. En una època de depressió econòmica, aquesta manera de fer té molt de valor, diu Fàbregas: ‘Demostrem que amb il·lusió i imaginació el nostre sector és molt actiu, i amb molta creativitat podem fer un programa llarg i divers.’
Malgrat l'adversitat econòmica, el pressupost del festival és només lleugerament inferior a l’any passat: de 150.000 euros s’ha passat a 147.000. La subvenció de 60.000 euros de l'ICEC, el fons propi del Tradicionàrius (70.000 euros) i la previsió de 30.000 euros en entrades són els ingressos amb què compta el festival, juntament amb una petita aportació de l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona.
El programa del 26è Tradicionàrius inclou la majoria d'activitats habituals, que van més enllà del concert nocturn al C.A.T. Es mantenen les sessions de ‘jam session’ ('Nits de dilluns'), enguany traslladades al dimecres i rebatejades ‘Vespres del dimecres'. Tampoc no hi faltaran les ‘Matinals al C.A.T’, amb sessions folk per a tots els públics, conduïdes pel grup Ara Va de Bo. També es manté el cicle ‘Folk als mercats’, en què músics d'arreu passegen pels mercats del barri, uns quants caps de setmana d’aquest trimestre.
Com a novetat, hi ha tota una colla de monogràfics dedicats al violí, la cançó i la gralla, amb concerts, tallers i conferències sobre cada sector. Són el 'Violinàrius', les jornades de la cançó i el 'Viu la gralla!', impulsat per un dels components dels Laietans, grup guanyador de la darrera edició del concurs Sons de la Mediterrània, que van amenitzar la presentació del festival.
Com sempre, s’hi programen nits de concert i nits de ball folk, i molts grups hi presentaran discs nous. És el cas de Xavi Múrcia, la Coixinera, RIU, Brutel o21 Boutons. Alguns altres hi presentaran nous espectacles, com les Violiles i Stukat del Bolet, Carles Belda o Marsupialis.