El departament de Cultura comença la restitució dels documents privats retornats de l'arxiu de Salamanca a les persones i entitats que acreditin ser-ne els propietaris legítims. Durant sis anys la Generalitat ha identificat, descrit i digitalitzat els documents confiscats pel franquisme. S'han identificat 85 fons documentals de particulars, partits polítics, sindicats i associacions diverses, la relació dels quals es publicarà al DOGC perquè els propietaris puguin decidir si els deixen a l'Arxiu Nacional de Catalunya o els recuperen.
El conseller ha lamentat 'les actituds i la tendència centralitzadora de l'estat espanyol', que s'ha negat a retornar el fons complet a Catalunya.Tot amb tot, la Generalitat comença el procés que li marca la llei 21/2005 de 17 de novembre per restituir els documents confiscats després de la guerra del 1936-39 als seus propietaris.
De moment retornarà 114,5 metres de documents, més de 400.000 pàgines escrites. La digitalització d'aquests documents suma un total de 794.853 imatges.
Una bona part del contingut dels fons són estatuts, carnets dels militants, fitxers, actes de reunions, butlletins i altres documents, tant dels òrgans centrals com de nombroses agrupacions i comitès estesos per tota la geografia catalana.
Entre d'altres hi ha fons de la Unió General de Treballadors (UGT), CNT-FAI, Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria (CADCI), PSUC i Esquerra Republicana de Catalunya.
Un cop el DOGC publiqui l'anunci oficial, els afectats tindran un any per reclamar els documents. Els beneficiaris de les resolucions s'hauran de comprometre a complir la legislació vigent en matèria de conservació i accés del patrimoni documental i podran triar entre recuperar els documents o conservar-los a l'Arxiu Nacional de Catalunya. En qualsevol cas, el centre en conservarà una reproducció en suport digital.