Quantcast
Channel: VilaWebVilaWeb
Viewing all articles
Browse latest Browse all 67396

Els maldecaps del nou Facebook

$
0
0

Un dia t'apareix un avís a la pàgina de Facebook anuncian-te canvis. Hi fas un cop d'ull i no entens res. Què és aquell mur que ja no és un mur? Què són aquelles dues columnes, com funcionen? I dius, ah, no, amb mi que no hi comptin, em quedo com estic. I et resisteixes perquè allò que has vist és un horror. Fins que un dia et resignes a fer el canvi o et trobes que Facebook ho ha fet per tu. I t'has d'aguantar perquè ells no et demanen pas l'opinió.

'Com a disseny el trobo detestable --ens diu l'escriptora Marta Rojals, assídua a aquesta xarxa--: el contingut distribuït a banda i banda d'un eix central es veu desorganitzat; les fotos publicades surten a la mida espantosa que ofereix tot l'ample de columna... Es prioritzen tant les imatges que a primera vista les pàgines semblen webs caòtiques fetes per principiants. No sé què tenen al cap, aquests de Facebook.' I són molts els usuaris que pensen de la mateixa manera i que han evitat la nova versió fins que ha estat inevitable, és a dir, fins que Facebook els l'ha imposada. Per això hi ha qui encara no s'hi entén, qui en remuga i a qui li genera maldecaps.

Hi ha dos canvis que destaquen a primera vista: la imatge de portada que encapçala perfils i pàgines i la cronologia que substitueix els clàssics murs. La imatge grossa no sembla que hagi de molestar gaire; és més, tant empreses com particulars hi poden treure molt de suc amb una mica d'imaginació. De fet, ja hi ha algunes webs que recullen idees i propostes divertides, jugant amb la imatge de portada i la més petita del perfil, com FB profile covers o aquest apunt de Mashable.

Cronologia: i això com funciona?

La principal novetat és la cronologia, que substitueix els murs que tots coneixíem, amb un disseny criticat per força usuaris. Per què? Perquè costa d'entendre i d'aclarir-s'hi. Hi ha una línia del temps central que reparteix les publicacions a banda i banda, però el més normal és que l'ull llegeixi d'esquerra a dreta o de dalt a baix. Això fa que aquesta nova estructura es faci incòmoda i sovint complicada de seguir.

Perquè van triar un disseny com aquest és una cosa que només deuen saber els qui van donar el vist-i-plau a la proposta dels dissenyadors. El que sí sabem és el perquè del canvi de mur a cronologia. Amb aquesta nova versió, els usuaris poden escriure tota la seva història, no només des que van entrar a Facebook sinó també la biogràfica, ja que permet canviar la data de qualsevol publicació, i per tant, de remuntar-se en el temps.

Un canvi pensat per a fomentar la publicitat

I tot això amb la finalitat que l'usuari se senti atret a abocar més contingut al seu perfil. Cristòbal Zamora, consultor de negocis per web, explica: 'Al darrere d'aquests canvis hi ha una estratègia de coneixement de l'usuari. Si li facilitem que publiqui continguts sobre la seva vida i que ho faci de manera més visual, en farà més ús. Com més ús en faci, més el coneixerà Facebook. Sabrà què li agrada, què fa, amb qui es relaciona,… i tot això servirà per fomentar el negoci principal de Facebook, que és el publicitari'.

També les empreses es veuen més afavorides amb aquests canvis. Segons Zamora, ara poden explicar de manera més visual els seus productes i destacar continguts. 'Es tracta d'un espai que esdevé l'aparador del negoci i que fomenta la relació entre la marca i els seus usuaris. Tots aquests canvis serveixen perquè Facebook tingui una base de dades millorada.'

Amb un clic ens plantem al 2007

Aquesta cronologia pot tenir una contrapartida, i és que ara és molt més fàcil retrocedir fins a publicacions que potser l'usuari ja havia oblidat. Amb un sol clic ens podem remuntar al 2007 i localitzar publicacions antigues de qualsevol contacte. Una novetat que segurament empenyerà més d'un a repassar la seva cronologia i qui sap si esborrar alguna publicació compromesa que ja no recordava.

Treure partit a la cronologia

Tot i els contres, la cronologia pot ser una eina útil per a algunes pàgines. Per exemple, el diari New York Times i el Guardian s'han remuntat fins al moment de la seva fundació i han publicat els arxius més destacats de la seva hemeroteca. També trobem exemples similars en companyies com la Coca-cola, que ha elaborat tota la seva història.

Botó d'editar: per canviar la data i poca cosa més

'El que haurien de fer és millorar temes més importants, com la possibilitat d'editar el text un cop publicat, no aquestes xorrades', es queixa Marta Rojals. Quantes vegades ens hem trobat havent publicat un contingut que després volíem esmenar i l'única manera de fer-ho era esborrant-lo, perdent els possibles comentaris? Segur que molts es van emocionar i van pensar un 'ja era hora' quan es van trobar que les publicacions del nou Facebook incorporen l'opció d'editar. Però millor que no correm tant.  Perquè el nou botó d'editar permet canviar la data de la publicació en qüestió o afegir una localització, però res més. Així que continua sense ser possible de canviar continguts ja publicats. N'hi ha, però, que no ho veuen una qüestió tan transcendent: 'No sé la raó que té Facebook per no permetre d'editar --diu Cristòbal Zamora-- però segurament l'usuari mitjà de Facebook no està acostumat a reflexionar tant: si una cosa no t'agrada o et penedeixes d'haver-la penjat, l'esborres. No crec que l'opció d'editar sigui fonamental perquè el tipus de contingut no és pas tan reflexiu'.

Adaptar-se és l'única opció

Ara hi ha queixes i molèsties, però probablement tots ens hi acabarem acostumant. Com amb tots els altres canvis que ha anat fent Facebook i que sempre ens havien horroritzat. Al cap i a la fi, Zuckerberg i companyia saben que poden fer el que vulguin perquè ningú no deixarà Facebook per lleig o incòmode que trobi el nou disseny. Adaptar-s'hi, doncs, sembla ser l'única opció.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 67396

Trending Articles